SCHOOL


Maak geslaagde keuzes met Decision X

Om vmbo-leerlingen te helpen bij hun keuze voor een vervolgopleiding, is Decision X ontwikkeld. In eerste instantie was de app bedoeld als redder in nood voor vmbo-leerlingen die na hun examen nog steeds niet wisten wat ze moesten kiezen, maar hij is zo goed geslaagd dat leerkrachten en studieloopbaanbegeleiders hem nu ook gebruiken om leerlingen te adviseren over hun vervolgopleiding.


Een opleiding die goed past bij je talenten en interesses, wie wil dat nu niet? Gezien de hoge uitval in alle vormen van vervolgonderwijs, blijkt het lastig om vooraf de juiste keuze te maken voor een vervolgopleiding. Zeker voor vmbo’ers is dat belangrijk. Zij vormen later de basis waarop onze samenleving draait. Dus hoe gemotiveerder zij zijn voor een opleiding, en hoe beter die aansluit, des te beter dat is voor iedereen is.
‘Swipen, taggen en liken: Decision X laat je op intuïtieve wijze zien welke vervolgopleiding het beste bij je past’

Serious gaming

Het Uitvoeringsprogramma Jeugd en Onderwijs vroeg New Penguins - een vernieuwend Amersfoorts collectief van jonge ondernemers op het gebied van communicatie - om een app te ontwikkelen die leerlingen zou helpen bij het kiezen van een geschikte opleiding. Dat werd Decision X. De intuïtieve app stoelt op het principe van serious gaming; ook wel de wetenschap dat enthousiasme een belangrijke succesfactor is bij het leren.


Hoe de app werkt

De app laat foto’s zien van mensen tijdens hun werk. Door naar links of rechts te swipen registreert deze of de getoonde werkplek je wat lijkt of niet. Als je genoeg foto’s hebt beoordeeld, presenteert de app welke beroepen er mogelijk bij je zouden kunnen passen. Met een klik linkt die naar filmpjes met de bijbehorende opleidingen. Daarnaast tonen ‘tags’ welke karakteristieken dat beroep heeft en wat de beroepen zijn die erop lijken. Decision X zet zo alle info bij elkaar, zodat je gemakkelijk een Open Dag kunt bezoeken of je eens verder kunt oriënteren. Handig én verstandig!

Voor meer informatie over Decision X, kijk op www.decisionx.nl