SCHOOL


Acht+ Meerwarenhuis helpt jongeren hun doel te bereiken

16 en 19 zijn ze, Abdessalam en Mustafa. Twee supergemotiveerde mbo-studenten die heel goed weten wat ze willen. Ze volgen allebei een entreeopleiding bij MBO Amersfoort en zijn erop gebrand om verder te leren na dit eerste jaar. Mustafa wil coördinator logistiek worden op Schiphol, Abdessalam wil bij de politie. Maken zij hun droom waar?


De jongens zijn dit jaar gestart met hun entreeopleiding Assistent Logistiek en Assistent Verkoop/Retail in het nieuwe pand van MBO Amersfoort in de wijk Vathorst. De opleiding omvat twee dagen theorie, twee dagen stage en één dag in de week praktijk. Ze hoeven voor die praktijk de deur overigens niet uit, want ook hun leerbedrijf Acht+ Meerwarenhuis, de kringloopwinkel voor tweedehands en vintage spullen, bevindt zich onder hetzelfde dak.


In beweging blijven

De combinatie van werken en leren op één locatie werkt voor veel jongeren bijzonder goed. De afwisseling triggert. Het helpt je kiezen als je nog niet precies weet ‘wat je wilt worden’, maar ook het werken en leren op één plek is motiverend. Zo vertelt Mustafa dat hij niet alleen maar ‘in de klas wil zitten’: “Als ik niks anders kan doen dan luisteren, verveel ik me te pletter en heb ik er geen zin meer in.” Abdessalam voegt daaraan toe: “Als je iets doet wat je leuk vindt, wil je ook. Anders wordt het helemaal niks.”‘Het helpt als je al een beetje kunt ruiken aan wat je straks echt gaat doen. Het project Acht+ is dan een mooie ervaring’


Er bovenop

Mustafa en Abdessalam zijn het erover eens: “Als je hier iets fout doet, wordt dat gelijk gezegd en weet je ook meteen hoe het wél moet. Je wordt heel goed begeleid in je werk. En dat is fijn.” De studenten zien hun mentoren als vertrouwenspersoon. Waar nodig wordt er hulp geboden bij het zoeken naar een stageplek of geven ze net dat extra duwtje in de juiste richting. “Als je hier geen goede mentor hebt, kun je het shaken en ben je nergens”, vertellen ze.

Later als ik groot ben

Het houdt Mustafa dagelijks bezig. Hij droomt ervan om later op Schiphol te werken: “Mijn vader heeft me verteld dat er toekomst zit in de logistiek. Ik wil dat ook. De opleiding die ik nu volg bij MBO Amersfoort en Acht+ is een eerste stap in de goede richting. Ik kan al een beetje ruiken aan het vak.” Hierna wil hij verder met niveau 2, doorstuderen, naar een hoger niveau en steeds dichterbij zijn droom komen. Mooi om te zien hoe hij het opbouwt, alles geeft en straalt.


Ook zijn medestudent Abdessalam is een jongen met een drive. “Ik wil niet op niveau 1 blijven hangen. Ik ga volle bak man en wil naar de politieacademie om surveillant te worden.” Maar hij weet ook dat het verstandig is om eerst wat ervaring op te doen bij andere opleidingen. Hij is nog jong en heeft nog tijd en ambitie genoeg. Voor nu geniet hij van zijn stage, de verantwoordelijkheden die hij krijgt, en de mensen die hij ontmoet. De toekomst is nog van niemand, mannen, dus ga ervoor!

Voor meer informatie over Warenhuis Acht+, kijk op

acht-plus.nl of op mboamersfoort.nl