THUIS


VoorleesExpress Eemland doet een boekje open

In Amersfoort, Bunschoten en Leusden worden jaarlijks 100 gezinnen voorgelezen door vrijwilligers van de VoorleesExpress. Ze komen 20 weken lang, één uur per week, bij gezinnen thuis. En wat blijkt? Het is een uitstekend middel om ‘meer taal’ in het leven van kinderen te brengen.


Ondubbelzinnig aan het verhaal is dat de vrijwilliger niet alleen komt voor de kinderen, maar ook voor de ouders. Hun taalgebruik blijkt het meeste gewicht in de schaal te leggen voor de taalontwikkeling van de kinderen. Daarom laten de voorlezers de ouders ook meteen zien hoe leuk voorlezen eigenlijk is. Lang niet iedere ouder is hier namelijk zelf mee opgegroeid, laat staan dat die zich zeker voelt over het voorlezen of weet wat de juiste boeken zijn om te kiezen.'Daarom laten de voorlezers de ouders ook meteen zien hoe leuk voorlezen eigenlijk is.'


Interactief lezen

Gezinnen lopen sterk uiteen in de hoeveelheid en kwaliteit van de taal die wordt uitgesproken. Dit hangt sterk samen met opleidingsniveau en communicatie binnen het gezin. De VoorleesExpress helpt op natuurlijke wijze om dat gat te dichten. De vrijwilligers lezen op een interactieve manier, wat betekent dat ze ook met het kind praten over het verhaal.

Vinger opsteken

Van de VoorleesExpress plukt iedereen de vruchten. Zo blijkt dat kinderen die eraan meedoen beter gaan scoren op verhaalbegrip. Een vaardigheid die een belangrijke voorspeller is voor het begrijpen van teksten op latere leeftijd. Ook durven kinderen in de klas vaker hun vinger op te steken dan vroeger en is het goed voor hun zelfvertrouwen.


Woordenschat

Via het voorlezen ontwikkelen kinderen naast een extra woordenschat ook hun mondelinge taalvaardigheid. Ook begrijpen ze dat ‘boekentaal’ afwijkt van de dagelijkse omgangstaal en leren ze spelenderwijs hoe verhalen zijn opgebouwd wat de functies zijn van geschreven taal.


Wekelijks neemt een voorlezer kinderen én ouders mee naar wondere nieuwe werelden beschreven in boeken. Samen genieten van avonturen, de fantasie de vrije loop laten gaan en meegevoerd worden met een verhaal. En voor iemand het verhaal uitblaast; het ontwikkelen van leesplezier, dát is waarover de VoorleesExpress graag een boekje opendoet!

Voor meer informatie over de Voorleesexpress, kijk op voorleesexpress.nl/locatie/eemland