VRIJE TIJD


Sinds hij in mijn leven is, ben ik blijer en gaat het beter op school

Etienne is sinds 2012 vrijwillig coach bij Coach & Cootje. Daarvoor werkte hij in het speciaal onderwijs. Tot hij een hersenbloeding kreeg en het onderwijs niet meer ging. Als coach is hij iedere keer verbonden aan één kind, meestal voor één jaar. Nu is dat Mohammed, die uit Syrië vluchtte. Etienne doet die begeleiding niet alleen. Via Indebuurt033 deelt hij regelmatig ervaringen met andere coaches.


Vlak voor de zomervakantie in 2017 ontmoetten ze elkaar voor het eerst, Mohammed van 11 jaar en Etienne, zijn coach. Etienne vertelt: “Als coach ga je eerst kennismaken om te ervaren of er een wederzijdse klik is. Mohammed wilde meteen op pad, dat was heel ontwapenend. We liepen een rondje en praatten wat met elkaar. De chemie was er meteen. Sinds dat moment doen we van alles, meestal op zaterdag. We bezoeken de zorgboerderij, we zwemmen of gaan naar de stad. Ik kom ook bij Mohammed thuis.”


Vaderfiguur

Mohammed woont nu drie jaar in Nederland. Hij heeft hier zijn moeder en twee zusjes, maar zijn vader is niet meer in beeld. Mohammed had emotionele problemen, vond moeilijk aansluiting en had moeite met de taal. Zijn moeder Aslam legt uit: “Alles is veranderd. Wij komen uit de oorlog, zijn vader is weg, hij had het moeilijk op school. Ik kan met hem praten, maar hij heeft ook een vaderfiguur nodig in zijn leven die hij kan vertrouwen en aan wie hij dingen kan vragen.”‘We maken binnenkort Syrische en Nederlandse hapjes. Dit gezin voelt echt als familie voor mij’


Zelfvertrouwen kweken

Mohammed: “Er zijn geen mannen thuis en er is niemand met wie ik iets actiefs kan doen. Nu Etienne in mijn leven is gekomen, voel ik me blijer en gaat het ook beter op school.” Etienne heeft zijn analyse klaar: ”De coaching is bij Mohammed echt gericht op sociaal-emotioneel welzijn. Onze gesprekken samen helpen hem ook bij zijn taalachterstand, maar de grootste winst zit in ‘meer zelfvertrouwen’, ‘grotere openheid naar andere mensen’ en ‘het plezier’ dat Mohammed weer kan ervaren. Ik merk aan alles dat hij beter in zijn vel zit. Hij durft meer te zeggen. Hij kon hooguit aangeven wat hij niet wilde, maar nu leert hij ook steeds beter om te zeggen ‘wat wél’.”


Aslam: “Het betekent ook veel voor mij, als moeder. Mohammed is in een jaar echt veranderd. Hij had geen vertrouwen in mensen, wilde geen contact, maar hij heeft geleerd om te praten, ook met mij. Vertrouwen is heel belangrijk. Met Etienne weet Mohammed dat er iemand is tegen wie hij alles kan zeggen, die advies kan geven, van man tot man.”


Intervisie

Etienne doet dit graag: “Er zijn nu eenmaal kinderen met wie het niet zo goed gaat. Dat was vroeger al zo en dat blijft zo. Toen ik een artikel in de krant las over Coach & Cootje, kwam alles samen. Dat coachen bevalt me heel goed. De waardering die je krijgt van de kinderen en ouders, daar doe je het voor! Maar ook de waardering en ondersteuning vanuit Indebuurt033 is heel fijn. Je steekt er toch veel tijd en energie in. We hebben regelmatig intervisie met andere coaches en delen ervaringen met elkaar. Je kunt altijd een beroep doen op iemand van Indebuurt033. Er wordt goed voor ons gezorgd, moet ik zeggen.”


Eenjarig traject

Als coach ben je iedere keer verbonden aan één kind, meestal voor een jaar. De eerdere ‘matches’ van Etienne gingen meer over de begeleiding van kinderen bij de overstap naar het voortgezet onderwijs. Dit is een ander traject. “Zolang wij het alle twee leuk hebben en ik hier iets te bieden heb, blijf ik Mohammed coachen”, geeft Etienne aan. Dan komt Mohammed ertussen: “Wat gaan we zaterdag doen, Etienne? Gaan we zwemmen?” Mohammed is gek op zwemmen. In korte tijd heeft hij zijn diploma’s gehaald en nu is hij begonnen met wedstrijdzwemmen. Ook doet hij aan breakdance, iedere zaterdag in het Eemhuis. Soms brengt Etienne hem, als zijn moeder naar zwemles moet met haar twee dochters.


Etienne: “We hebben nog een hoop plannen samen. Binnenkort gaan Mohammed en ik samen koken. Het wordt een combinatie van Syrische en Nederlandse hapjes, voor onze beide gezinnen. Dat wordt vast gezellig. Dit gezin voelt al echt als familie voor mij.”


Voor meer informatie over Coach en Cootje, kijk op

www.indebuurt033.nl