VRIJE TIJD


Op de Vakantie-academie leer je wat!

Robotisering, hertz en computertaal: het kwam allemaal voorbij op de Vakantie-academie, waarvoor onder andere Arine Stronkhorst, werkzaam in het basisonderwijs, het initiatief nam. “Het belangrijkste was om de kinderen, tijdens de hele zomervakantie, in de 'aan-stand' te houden”, geeft Arine aan. “Basisscholen merken dat veel kinderen na zes weken vakantie moeizaam weer op gang komen. Belangrijk is dus dat kinderen ook in de vakantie blijven lezen en ontdekken.”


En ontdekken deden ze, want toen de eerste vakantieweek eenmaal begon, zijn bijna vijftig kinderen nog een weekje doorgegaan met leren bij de eerste Amersfoortse Vakantie-academie. “Was het eindelijk zomervakantie, en dan gelijk weer naar school. Maar dit is veel leuker dan school”, zei de 11-jarige Gogo Loku, die met de tien andere kinderen uit haar groep even pauze hield. “We doen leuke dingen en tussendoor leren we ook nog eens wat, zo zie ik het.”


Lawaaidoof

Dat was te merken tijdens de programmeerles. Kinderen uit groep 7 leerden de basis van het programmeren in het Medialab in het Eemhuis. Door computercodes in te voeren, probeerden de kinderen met een computerchip die aan hun laptop was bevestigd, piepgeluiden te maken. Er werd druk geëxperimenteerd. Wie kan het hoogste piepgeluid coderen? En wie het laagste? “Te hoog, kunnen wij niet horen”, roept docent Jarno van Dijk naar een leerling die probeert een geluid van een miljoen hertz te programmeren. “En dan zijn er nog tonen die zo hoog zijn dat ik ze niet kan horen, maar jullie wel!” Het leren ging spelenderwijs, want na de codeerles van een half uur kenden de kinderen de basis van de computercodetaal, leerden ze wat een ‘hertz’ is en hoeveel milliseconden er in een seconde passen.



‘Te hoog, kunnen wij niet horen, roept docent Jarno van Dijk naar een leerling die probeert een geluid van een miljoen hertz te coderen’


Een vloek en een zegen

Het thema van deze leerweek voor groep 7 was ‘robotisering’. In het thema was ook een stukje ethiek meegenomen. ‘Zijn robots nou een vloek of een zegen?’, vraagt Gogo Loku zich af. ‘Misschien nemen robots straks wel de mensen over’, denkt hij. “Ik denk dat robots een vloek én een zegen zijn”, voegt haar vriendin Faith van Beek (11 jaar) toe. “Een paar robots kunnen geen kwaad, maar het moeten er niet te veel worden. Dan doen ze al ons werk en worden we zelf lui en dik!”

Verboden woord

Verder waren de items voor groep 7 het leren omgaan met het computerprogramma PowerPoint, het ontsnappen uit de educatieve escaperoom en het spelenderwijs interpretere van nieuwsberichten op het. “Dat vak heet op school ‘Nieuwsbegrip'”, zegt Doris Hassan (11), ook een leerling van de Vakantie-academie. “Normaal is dat niet zo spannend, maar het wordt hier leuk gemaakt. We moesten het via nieuwsberichten aan elkaar uitleggen, maar dan mochten we een verboden woord niet zeggen. Dan is het ineens leuk!”


Zomerpret

Naast groep 7 hebben ook kinderen uit de groepen 3/4 en 5/6 tijdens de Vakantie-academie veel geleerd en beleefd. De kinderen uit 3/4 ontdekten van alles over dieren in kinderboeken, groep 5/6 verdiepte zich in de ruimte en het heelal. Door drama, een passend uitstapje en speelse lessen spraken de thema’s tot de verbeelding. Tijdens de Vakantie-academie was er een bijeenkomst voor ouders waar informatie werd gegeven over de zomeractiviteiten in de stad. Daarbij werd ook de Zomerpretpas uitgelegd. Het boekje hadden deze via de scholen al ontvangen, maar nu werden nut en noodzaak toegelicht.

Arine Stronkhorst: “Het leren van technische snufjes is handig, maar dat was niet het primaire doel, in beweging houden en activeren wel. De pilot Vakantie-academie bleek in 2018 een succes en krijgt in 2019 een vervolg. “Er is veel animo voor”, zegt Gertrude Abbring, die samen met Arine de Vakantie-academie organiseerde. “Er stonden twintig kinderen op de wachtlijst. Daarom gaan we het volgend jaar groter aanpakken, zodat er meer kinderen mee kunnen doen!”


Voor meer informatie over de vakantieacademie, kijk op:

www.abc-amersfoort.nl